Požiar vo Vysokých Tatrách je pod kontrolou, nie sú ohrozené žiadne objekty

31.07.2005 Poprad

Vysoké Tatry 31. júla (TASR) - Požiar vo Vysokých Tatrách, šíriacim sa od Tatranskej Polianky na Smokovce, je pod kontrolou záchranárov a momentálne nie sú o...
Vysoké Tatry 31. júla (TASR) - Požiar vo Vysokých Tatrách, šíriacim sa od Tatranskej Polianky na Smokovce, je pod kontrolou záchranárov a momentálne nie sú ohrozené žiadne objekty.

\"Ťažko predpovedať, aké bude počasie, ale bude sa hasiť, kým sa požiar neuhasí. Situácia sa mení každou minútou. Snaha je na štyroch bojových úsekoch, a to Tatranské Zruby, benzínová pumpa, hotel Červeného kríža a úpravňa vody v Starom Smokovci, \" povedal pre TASR riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove a člen krízového štábu Miroslav Kanaš.
Evakuácia obyvateľov pre ohrozenie ohňom podľa Kanaša nehrozí. \"Hrozí, pokiaľ sa týka dymu, lebo je tu silné zadymenie. Boli upozornení majitelia hotelov, ubytovní, chát, že môže nastať aj taká situácia, ale hovorím, že momentálne iba z dôvodu dymu, \" skonštatoval Kanaš.
Ani silné zadymenie neodradilo zvedavcov, ktorí ho pozorujú aj popri ceste od Popradu do mesta Vysoké Tatry. Požiar si priamo na miesto prišli pozrieť aj niektorí návštevníci Tatier. Jedným z nich je aj 43-ročný Jozef z Beluše, ktorý chodí s rodinou na dovolenku do Vysokých Tatier už deväť rokov. \"Neviem, čo na to povedať. Je to zlé, ako to tu vyzeralo predtým a teraz. Napriek tomu sa mi Tatry páčia a aj celej rodine, \" dodal.
Požiar, ktorý vypukol napoludnie v Tatranskej Polianke, zasiahol vyše 200 hektárov lesa, omladiny a vďaka vetru postupoval do vysokohorského terénu.
Hasiči z takmer celého Slovenska strážili počas 12 hodín postihnuté časti Vysokých Tatier. Pri likvidácii a lokalizácii požiaru pomáhali tri vrtuľníky, rovnaký počet čmeliakov, takmer tri desiatky hasičských cisterien, hasičský tank, vyše 80 profesionálnych hasičov, dobrovoľní hasiči, pracovníci TANAP-u, ochranári, pracovníci vodární a kanalizácií a policajti.
 

Vyberte región

mark